blog zf 4707725 7171133 tr fotolia 491654 xs 1 Naturalne miody z lokalnych pasiek kupisz tylko w sieci sklepów Społem PSS w Busku-Zdroju.

Miód według ludowych i medycznych opinii ma nieocenione działanie

dla organizmu człowieka szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

MIÓD RZEPAKOWY – w stanie płynnym ma barwę słomkową, po skrystalizowaniu biało-kremową. Ze względu na dużą zawartość glukozy krystalizuje bardzo szybko. Łatwo przyswajalny przez wątrobę, zawiera, bowiem prawie wyłącznie cukry proste. Polecany przy chorobach krążenia, miażdżycy, chorobach wątroby i dróg żółciowych oraz w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych.

MIÓD AKACJOWY – ze względu na dużą zawartość fruktozy krystalizuje powoli. Posiada barwę kremową, smak bardzo słodki, lekko mdły, zapach przypominający kwiat akacji. Wskazany przy nadkwasocie żołądka, w zaburzeniu funkcjonowania nerek i przewodu pokarmowego.

MIÓD LIPOWY – o barwie jasnobursztynowej, żółtej i złocistożółtej, ostrym, lekko gorzkim smaku i zapachu przypominającym woń kwiatów lipy. Wykazuje działanie przeciwgorączkowe, napotne, wykrztuśne, przeciwskurczowe, uspokajające. Obniża ciśnienie krwi. Jest miodem o wysokiej aktywności antybiotycznej, stąd zalecany w ostrych i przewlekłych chorobach przeziębieniowych, anginach, w stanach zapalnych zatok nosowych, dróg moczowych i schorzeniach reumatycznych. Pomocny w stanach nerwicowych.

MIÓD GRYCZANY – o barwie brunatnej do brązowej. Krystalizuje powoli. Posiada wysoką aktywność antybiotyczną. Korzystnie wpływa na układ obronny organizmu. Bardzo zasobny w witaminę C. Wspomagający, w leczeniu chorób układu krążenia, głównie miażdżycy oraz przy osłabieniu pamięci, wzroku i słuchu. Z uwagi na wysoką zawartość magnezu zaliczany jest do tzw. diety antynowotworowej.

MIÓD WRZOSOWY – w stanie płynnym ma zabarwienie czerwonobrunatne. Krystalizuje dość szybko, przybierając konsystencję galaretowatą. Ma silny aromat przypominający zapach kwiatów wrzosu, W smaku jest niezbyt słodki, lekko gorzkawy, ostry. Powinniśmy spożywać w chorobach moczowych i prostaty, przy kamicy nerkowej oraz przy zapaleniach jelit i biegunkach. Miód wrzosowy charakteryzuje, niska w stosunku do innych miodów, aktywność biotyczna.

MIÓD WIELOKWIATOWY – pochodzi z nektaru różnych gatunków roślin uprawnych, leśnych, łąkowych, drzew. Posiada barwę od kremowo-białej do żółtej. Zalecany dla ogólnego wzmocnienia i regeneracji organizmu. Wpływa korzystnie na przemianę materii i układ krążenia. Wspomaga leczenie schorzeń alergicznych. Można też nakładać go na rany – przyspiesza gojenie.

MIÓD SPADZIOWY ZE SPADZI IGLASTEJ – o barwie szarozielonej do prawie czarnej, smak łagodny, mało słodki. Zawiera więcej enzymów, biopierwiastków i witamin z grupy B niż inne miody. Działa przeciwzapalnie, antybiotycznie. Pomaga przy leczeniu schorzeń dróg oddechowych, stawów i skóry. Korzystnie wpływa na system nerwowy.

MIÓD KREMOWANY – uzyskuje się poprzez długotrwałe, powolne mieszanie miodu sktystalizowanego. Nie traci on w ten sposób nic ze swoich właściwości odżywczych, smakowych ani leczniczych. Przez długi czas (nawet do dwóch lat) nie ulega krystalizacji, zachowując doskonałą smarowność.

 

images

 

Na degustację miodów z pasieki BARĆ ŚWIĘTOKRZYSKA i pieczywa z Piekarni Społem PSS

ZAPRASZAMY w dniach 15 i 16 pażdziernika do sklepu

ZENIT Społem PSS w Busku-Zdroju